1. Realiseer een snelle verbinding voor fiets- en wandelaars van Dijckerwaal naar ‘s-Gravenzande en Naaldwijk. Een goede fietsverbinding vermindert het autogebruik bij het doen van bijv. boodschappen.
Reactie:
Zodra het nieuwe fietspad langs de Teylingenweg is aangelegd ontstaat er een directe fietsverbinding van Dijckerwaal naar zowel ‘s-Gravenzande als Naaldwijk. Deze nieuwe route is beschikbaar vanaf de westzijde van het plan Waelpolder via de Nieuwe Vaart, Teylingen en het nieuwe fietspad aan de Teylingenweg. Zodra de hoofdontsluiting in Waelpolder is aangelegd kan ook hier worden gefietst richting ’s-Gravenzande en/of Naaldwijk. Het plan Waelpolder voorziet daarbij in twee fietsverbindingen van Oost (Nieuwe Vaart en Teylingen) naar West (Poelkade). De fietsverbinding van Dijckerwaal naar Naaldwijk zal in de toekomst met een nieuwe verbinding ten zuiden van Poelkade 48 aansluiten op het Boomgaardpad.
2. Veilige groene voet- en fietsroute vanaf de Poelzone vanaf Hoflaan doorzetten tot aan de Naaldwijkseweg
Reactie: zie tevens antwoord op vraag 1
In Noord-Zuid richting is het straks op diverse manieren mogelijk om veilig door het gebied te fietsen en te wandelen. Dit kan onder meer over de Poelkade, via de nieuwe fietsverbinding, door het deelgebied Boomgaardpad naar Dijckerwaal en vervolgens door naar de Naaldwijkseweg.
Vanaf de Hoflaan fietst of wandelt u straks via de Maesemundeweg en de nieuwe Vaart. U steekt daarna over de nieuw aan te leggen ecologische zone dwars door het gebied Waelpolder naar Dijckerwaal.
3. Veilige en korte fietsroute tussen kern s-Gravenzande en centrum van Naaldwijk zonder (2x) provinciale weg te hoeven kruisen
Reactie: zie antwoorden 1/2
4. Realiseer een speel- en waterpark voor kinderen, bijv. trekpontjes.
Reactie:
Voor de realisering van speelvoorzieningen wordt aangesloten bij het gemeentelijk speelruimteplan. Binnen Waelpolder wordt daarnaast onderzocht hoe het spelen gecombineerd kan worden met het groen en water. Omdat de speelvoorzieningen onbemand zijn moeten wij er vooral rekening mee houden dat de speelvoorziening een veilige speelomgeving is.
5. Natuurlijke verbinding met het ‘Prinsenbos’.
Reactie:
Vanuit de gebiedsontwikkeling Waelpark, waar Waelpolder een onderdeel van is, worden geen initiatieven genomen om de relatie met het Prinsenbos te veranderen. Waelpark wordt zo optimaal mogelijk aangesloten op zowel de Groene Schakel, richting duinen en strand, als de Plas van Alle Winden.
6. Plaats geen windmolens in het plangebied.
Reactie:
Er zijn geen plannen voor het plaatsen van windmolens in het nieuwe woongebied Waelpolder. De energietransitie als onderdeel van een duurzame woonwijk krijgt in Waelpolder, net als in de wijk Rijnvaart, vorm door middel van verwarming door Geothermie. Voor meer informatie over deze vorm van warmtelevering verwijzen wij u naar: https://www.hvcgroep.nl/kringloopenergie/warmte/warmtenet-westland-wonen-in-rijnvaart
7. Regenwaterafvoer zoveel mogelijk via goten, greppels naar de singels.
Reactie:
Dat is een uitstekende suggestie, die we zeker meenemen in de planuitwerking.
8. Een duiker in de waterverbinding tankgracht ! —–> Dewaal
Reactie:
Uitgegaan wordt dat de vraag betrekking heeft op de tankgracht ten Zuiden van Waelpolder.
Momenteel liggen er onder het tijdelijke fietspad in de tankgracht een aantal duikers. Zodra de definitieve brug vanuit Dijckerwaal naar Waelpolder is aangelegd, zal deze dam verwijderd worden en daarmee ook de duikers. Het ontbrekende gedeelte van de tankgracht zal dan ook gegraven worden. De verwachting is dat de brug in 2020 wordt gerealiseerd.
9. Project natuurlijk wonen wordt beëindigd met een viertal vrijstaande villa’s aan een plas. Ten Oosten van de plas ligt nog een smal gedeelte met de mogelijkheid voor woningen. Het zou mooi zijn om de plas te omsluiten met een extra paar villa’s om en luxe straatbeeld te behouden. Omdat de kavels niet diep zijn, kunnen de zijtuinen voor vergroting en ruimte zorgen voor deze villa’s.
Reactie:
Voor de verkavelingen van Waelpolder worden integrale afwegingen gemaakt, waarbij de inbreng uit de participatie een belangrijke rol speelt. We beschouwen deze suggestie als onderdeel van de participatie.